DIGITALE HUGS

The Changes I see in the World

Vaak kom ik op straat met mensen in gesprek en is er een open, hartverwarmend contact. Zoals met deze Syrische familie, die op een mooie middag mijn pad kruiste…..

 

“You charge my battery!”

Een zaterdagmiddag, ik sta met een bordje Free Hugs in het centrum van Haarlem. Een man van rond de 60, een vrouw van rond de 40 en meisje van jaar of 15 lopen bij me in de buurt.

“O look, free hugs!”, zegt de vrouw. De man ziet me nu ook, glimlacht breed, opent zijn armen en geeft me een hug.

“O, this is so nice.” zegt hij, “This is really nice. Do you know where I’m from? I’m from Syria. Do you know there’s a war going on in Syria?” Ik vertel hem dat we hier iedere dag in het nieuws de verschrikkingen uit Syrie kunnen volgen. “Actually,” gaat hij verder, “there’s two wars going on in Syria. One is with IS and the other is with Bashir al-Assad.”

Ik voel me overweldigd door het verschijnen van deze mensen hier. En door wat hij vertelt. Er gaan op dit moment zoveel gedachten en gevoelens door me heen. Ik vertel hem dat ik me niet kan voorstellen hoe het is om daar nu te leven, maar dat mijn hart uit gaat naar mensen daar. En hun families.

“She is my cousin”, legt de man uit, “I’m here only three days. Are you from Haarlem? It’s such a beautiful city. And there’s a beautiful sun here today. It’s really lovely”.

“And this is so nice”, valt zij haar oom bij, “Can I hug you too? You spread so much positive energy!” Haar oom maakt aanstalte om door te lopen en zegt: “Thank you for being here. You charge my battery!”