Long-distance hug

Zaterdagochtend, vroeg. Ik doe een ademmeditatie, zet koffie en maak mijn ontbijt klaar. Als ik de krant uit de brievenbus haal, vind ik daarnaast een enveloppe waar mijn naam op staat. In de enveloppe zit een kaart. Ik open de kaart en er is een glimlach op mijn gezicht. Mijn hart klopt, warm. 

Later maak mijn partner wakker.  

“Als je straks beneden de krant gaat lezen, daar ligt iets naast. Een cadeautje dat ik heb gehad. Zo lief!”

“Hmmmm,” mompelt hij slaperig, “…..wat dan?!”

“Het ligt naast de krant.” zeg ik. “Het is heel groot.”

Enige tijd geleden heb ik een visitekaartje ontworpen samen met een grafische vormgever. Een inspirerende en creatieve vrouw uit Tilburg. Het resultaat ligt hier op de plank in mijn studeerkamer. De productie vraagt een behoorlijke financiele investering en daar heb ik nu het geld niet voor. Voortbordurend op onze ideeen, heeft ze het met haar creativiteit een nieuw leven gegeven. 

“Wat mooi!” zegt mijn partner. “Die moet je naar Bernard sturen. En naar Marco. En eentje voor Inge, voor Dolly en Mieneke, en……”

Ik luister en hoor zijn enthousiasme. Ik denk: als ik het geld had zou ik wel honderd van deze kaarten van haar kopen. 

Ik ben stil en ga met mijn aandacht naar binnen. 

“Weet je,” zeg ik, “dat ik de Free Hugs uitdelen echt wel begin te missen nu….” 

“En met lange armen of zo, dat werkt niet, he.” zegt mijn partner. “Kun je niet iets anders doen, bijvoorbeeld alleen oogcontact maken. In stilte.”

“Ja, dat ken ik, dat bestaat al lang. Kun je je dat niet herinneren, dat ik een keer heb meegedaan op De Grote Markt? Zittend op een yogamatje, twee meditatiekussentjes tegenover elkaar. Dan nodig je mensen uit te gaan zitten en in stilte oogcontact met je te maken, prachtig! Wat er dan kan ontstaan. Ken je dat bekende filmpje niet, van die Russische performing artist… kunstenares?”

Ik vertel….. en terwijl ik vertel, schieten opeens de tranen in mijn ogen. Mijn woorden stokken en ik huil. Ik voel kwetsbaarheid in mijn hart. 

Ik denk: het klopt, ontmoeten en ontroeren kan ook op afstand. 

Plaats een reactie